[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1990.0549938529887!2d21.428565697555964!3d41.99323095396087!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0000000000000000%3A0xd367872aff144897!2sCoalition+%22All+For+Fair+Trials%22!5e1!3m2!1sen!2s!4v1458579753963&w=600&h=450]
Home / Archive by category "Posts"

Posts

РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО: КРИВИЧНО ДЕЛО КОЕ ОСТАНУВА ТОЛЕРИРАНО

Некои медиуми го нарекоа „хорор“, некои „грозоморно“, некои „трагедија“. Но, ретки беа јавните гласила кои лани на 10 септември го именуваа убиството во Гостивар со точното име – „фемицид“. Во потесна смисла, фемицид е намерно убиство на жена затоа што е жена. А токму таков беше случајот во Гостивар, кога 67-годишен маж со секира ја усмрти својата 60-годишна сопруга поради „меѓусебно нарушени односи“. Дали жртвата претходно барала помош? Дали трпела насилство со години? До каде е предметот пр...
Повеќе

МАЛИ СУДОВИ – ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ

Квалитетен судија не го прават модерните прозорци во судниците, глетуваните ѕидови и напредната технологија, туку неговата стручност и интегритет. Ова е одговорот на сите судии во земјава кога ќе ги прашате која е разликата да се биде судија во суд од мал град, споредено со оние во поголемите градови. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Владимир Тевчев Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од ...
Повеќе

ПРИСТРАСНИ СУДИИ СÈ УШТЕ СЕ НАША РЕАЛНОСТ

Судии сè уште влијаат на судската постапка во смисла на прекршување на принципот на фер и непристрасно судење како што е гарантирано и со Уставот и законите, но и со членот 6 од Европската конвенција за човекови права (ЕКЧП). Ова го покажуваат податоците до кои дојдовме и при ова истражување, иако ниту судиите, со чесни исклучоци, ниту Судскиот совет, ниту Советот на јавни обвинители не се расположени да го признаат или во детали да зборуваат за овој проблем. Целиот текст можете да го прочитате...
Повеќе

КОНФИСКУВАНИОТ ИМОТ ГО ЗАПЛЕТКА „ТРАНСМЕТ“ ВО НОВА АФЕРА

Конфискуваниот имот на бизнисменот Сеад Кочан, кој е зад решетки, не само што не го заврте бројчаникот на Порта Македонија туку и незаконски се вози по патиштата низ цела држава и го користат луѓе кои се поврзани со него. Податоците од МВР упатуваат дека во последните две години полицијата дури 13 пати запрела и во записникот ги бележела возилата на „Трансмет“. На  4 декември 2020 година, кај маркетот „Кипер“ во Тетово бил сопрен шлепер марка „мерцедес“ со истечена сообраќајна дозвола, исто така...
Повеќе

ДАЛИ СТРАЗБУР ЌЕ ГИ ОЖИВЕЕ АБОЛИЦИИТЕ?

Откако почнаа да се изрекуваат пресуди за поранешни функционери на ВМРО-ДПМНЕ, а некои завршија и во затвор, Стразбур се претвори во прозорецот на спас за обвинетите и осудените. Но кон Европскиот суд за човекови права не гледаат само оние кои ги гонеше поранешното Специјално јавно обвинителство, туку и државата. Таа треба да даде одговор дали предметите на СЈО ќе преживеат и судењата ќе продолжат без пречка, или сѐ ќе падне во вода, односно ќе запрат и ќе се поништат повеќето предмети, а обвине...
Повеќе

БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛОТ: ПОЛНИ УСТИ, (ПОЛУ)ПРАЗНИ ОБВИНИТЕЛСТВА

Според последната јавно објавена систематизација и пополнетост на местата на Јавното обвинителство, во Северна Македонија треба да има 258 јавни обвинители во основните, вишите и Републичкото јавно обвинителство. Ама имаат 209 или 81 % од потребниот кадар. Само осум од вкупно 28 обвинителства имаат онолку обвинители колку што предвидува систематизацијата. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Игор Стефановски Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на ...
Повеќе

ЗАСТАРЕНИ ПРЕДМЕТИ – АРХИВИРАНА ПРАВДА

Ноќта, на 23 февруари 2013, млад скопјанец ја користи темницата за насилно да упадне, а потоа и да ограби куќа. Успева да избега оттаму без да биде фатен, но и откако ќе биде откриен, ќе ѝ избега на казната како сплет од, за него, среќни околности. Обвинителството му поднесува обвинение четири и пол години по стореното дело, во октомври 2017 година. Судењето не може да почне речиси три месеци. Го нема обвинетиот. Судските покани се враќаат. Полицијата го бара и, апсурдно, го наоѓа во затворот И...
Повеќе

Бараме темелна и брза истрага за институционалните пропусти во случајот Мијалков

Ние, долупотпишаните граѓански здруженија, бараме темелна и брза истрага за институционалните пропусти околу недостапноста на органите за прогон на поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков. И покрај епилогот на овој случај, кој значеше  обезбедено присуство пред судските органи на обвинетиот и сега веќе притворениот Мијалков, сметаме дека е неопходно итно утврдување на одговорност од страна на надлежните органи за настаните кои му претходеа на изрекувањет...
Повеќе

Граѓаните треба да бидат информирани за своите права во судските постапки

Петковска: Граѓаните треба да бидат информирани за своите права во судските постапки 10/12/2020 11:48 По повод Меѓународниот ден на човековите права – 10 декември, Коалицијата „Сите за правично судење“ денеска пред Основниот кривичен суд во Скопје постави штанд за делење на материјали со едукативни содржини кои нудат запознавање на граѓаните за нивните права во судските постапки, но и како да се заштитат пред судот. Според Ивана Петковска од Коалицијата „Сите за правично...
Повеќе

Признанието на вина мора да биде израз на слободната волјата на обвинетиот!

Преземете ја реакцијата. Институтот пресумпција на невиност е еден од правните темели согласно кој секој осомничен или обвинет за кривично дело, се смета дека е невин сé додека со правосилна судска одлука не се докаже дека е виновен. Еден од основните принципи на кој се заснова Уставот на Република Северна Македонија е гарантирањето и заштитата на основните слободи и права на граѓаните, па со ратификувањето на Европската конвенција за заштита на човековите права (во понатамошниот текст: ЕКЧП), ...
Повеќе
Top