both fakerolex.is and box felt so cheap. swiss hublotwatches builders professionals devoted. reddit https://www.tagheuerwatches.to makes much account of the quality of the product. high quality it.wellreplicas.to is definitely beloved by means of best persons. truth about https://www.sevenfridayreplica.ru. artists relentlessly committed to producing reddit https://www.littlesexdoll.com/. check prices & features of yvessaintlaurentreplica.ru online.
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1990.0549938529887!2d21.428565697555964!3d41.99323095396087!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0000000000000000%3A0xd367872aff144897!2sCoalition+%22All+For+Fair+Trials%22!5e1!3m2!1sen!2s!4v1458579753963&w=600&h=450]
Home / ПРОЕКТИ

ПРОЕКТИ

  • All
  • Тековни
  • Завршени

Правна помош и поддршка на Ромите во Република Северна Македонија

Коалицијата „Сите за правично судење“ во соработка со Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитико започна со имплементација на грандот Правна помош и поддршка на Ромите во Република Северна Македонија. Грантот ќе се спроведува во период од 01.11.2022 до 31.07.2023 година. Општа цел: Придонес кон пристапот до правда и заштитата ...
Повеќе

Годишна програма за работа на Коалиција „Сите за правично судење“

Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на Годишната програма за работа, финансиски поддржана од страна на Европската комисија преку Делегацијата на Европската унија во Република Северна Македонија. Период на имплементација: 01.01.2022 - 31.12.2023 година Главни активности: Системски мониторинг на кривични и гра...
Повеќе

Зајакнување на владеењето на правото и човековите права во Северна Македонија II

Коалиција „Сите за правично судење“ го спроведува проектот „Зајакнување на владеењето на правото и човековите права во Северна Македонија II“ во периодот април-декември 2022 година во партнерство со Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Реализацијата на проектот се базира на пружање поддршка на Основниот кривичен суд Скопје во процесот на анонимизација и ...
Повеќе

Безбедност на човекот и границите – Борба против криумчарење со мигранти во Западен Балкан

Период на имплементација: август 2021 – јануари 2022 година Општа цел: Поддршка на реформските процеси во однос на имплементацијата на меѓународните стандарди за човекови права на мигрантите во Северна Македонија. Специфични цели: 1. Eвалуација на квалитетот на законската рамка, односно законските прописи кои го регулираат проблемот на илегал...
Повеќе

Мониторинг на судски постапки во основните судови во Република Северна Македонија

Коалицијата на здруженија на граѓани „Сите за правично судење“ го спроведува проектот „Мониторинг на судски постапки во основните судови во Р. Северна Македонија“ со финансиска поддршка од Владата на Република Северна Македонија. Проектот ќе се спроведува во периодот од 01.08.2021 до 31.12.2021 година. Општа цел: Поддршка на судските реформи насо...
Повеќе

Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа за управување со човечки ресурси

Коалицијата на здруженија на граѓани „Сите за правично судење“го спроведува проектот „ Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа за управување со човечки ресурси“ доделен преку Институт за европска политика – Скопје (ЕПИ), со финансиска поддршка од Европска Унија. Проектот ќе се спроведува во рамки на проектот WeBER 2.0 Зајакнување на гра...
Повеќе

Влијанието на мерит системот врз судската независност и професионалност во Северна Македонија

Коалицијата на здруженија на граѓани „Сите за правично судење“ со финансиска поддршка од Амбасада на САД во Северна Македонија, го спроведува проектот „ Влијанието на мерит системот врз судската независност и професионалност во Северна Македонија“ во периодот од 01.09.2020 до 31.08.2021 година. Општа цел: Придонес кон подобрување на функцио...
Повеќе

Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од Поглавјето 23, а со фокус на правосудството

Коалицијата „Сите за правично судење“ во соработка со Фондација Отворено општество-Македонија започна со имплементација на проектот „Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од Поглавјето 23, а со фокус на правосудството“ во времетраење од  1 септември 2020 до 30 јуни 2021 година, со финансиска поддршка од Фондацијата Отв...
Повеќе

Корупција? Не во мојата општина!

Период на реализација: јуни 2020 - март 2021 Коалицијата Сите за правично судење започна со имплементација на проектот „Корупција? Не во мојата општина!“ со финансиска поддршка од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД). Општа цел: Зајакнувањето на граѓанското учество во борбата против корупција на локалн...
Повеќе

Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судски предмети за семејно насилство и криминал од омраза

Период на имплементација: Јануари 2020 – Декември 2020 Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот „Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судски предмети за семејно насилство и криминал од омраза“ во времетраење од јануари 2020 до декември 2020, поддржан од Кралство Шведска преку Шведската...
Повеќе

Системски мониторинг на кривични судски постапки

Коалиција „Сите за правично судење“ започна со имплементација на  проектот „ Системски мониторинг на кривични судски постапки“ со финансиска поддршка од Фондацијата Отворено Општество Македонија. Период на реализација: 01.01.2020-31.12.2020 Коалицијата ќе овозможи детален преглед и дијагностика на степенот на судска независност, ефикасност и непр...
Повеќе

Мерката притвор помеѓу домашната и европската пракса

Период на имплементација: ноември 2019 - април 2020 Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот “Мерката притвор помеѓу домашната и европската пракса” во времетраење од ноември 2019 до април 2020, со финансиска поддршка од Фондацијата Отворено општество Македонија. Преку вршење увид во правосилно завршени кривични ...
Повеќе

„Институционален грант“

Период на имплементација: јули 2019 – јуни 2022 Цивика мобилитас е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат NIRAS од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и ФЦГ Шведски развој АБ (ФЦГ Шведска).  Како програма за поддршка на граѓанското општество започна да се спроведува во јули 2019 г...
Повеќе

,,Судско досие”

Времетраење: 15.06.2019-15.11.2019 година Коалиција "Сите за правично судење" во партнерство со Радио МОФ започна со реализација на проектот "КСПС Судско досие", чија цел е подобрување на довербата на граѓаните во судството во Северна Македонија, подобрување на транспарентноста на Основниот суд Скопје 1 и транспарентноста на Специјалното јавно о...
Повеќе

„За правда – Следење на спроведувањето на Стратегијата за реформи во правосудството 2019 – 2020“

Коалиција „Сите за правично судење“ во партнерство со Хелсиншки Комитет за човекови права на Република Македонија (МХК), Македонско здружение на млади правници (МЗМП), Институт за човекови права (ИЧП), Здружение на граѓани – институт за европска политика (ЕПИ) и Центар за правни истражувања и анализи (ЦПИА) ќе го спроведува проектот. Времетраење...
Повеќе

Поддршка на имплементацијата на Националната стратегија за реформа на правосудниот сектор 2017-2022 (модул судски мониторинг)

Коалиција „Сите за правично судење“ го спроведува проектот Поддршка на имплементацијата на Националната стратегија за реформа на правосудниот сектор 2017-2022 (модул судски мониторинг) во периодот април-декември 2019 година со финансиска поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје.   Реализацијата се базира на мониторинг на кривични предмети ...
Повеќе

До „заробената држава’’ во Северна Македонија – судство, обвинителство, полиција

Коалиција „Сите за правично судење'' ќе го спроведува проектот До „Заробената држава’’ во Северна Македонија – судство, обвинителство, полиција финансиски поддржан од Фондација Отворено општество-Македонија. Носител на проектот е Балканска истражувачка репортерска мрежа (БИРН) од Скопје, а Коалиција „Сите за правично судење“ (КСПС), Институт за чов...
Повеќе

Мониторинг и зајакнување на капацитетите на институциите во борбата против организираниот криминал и корупција

Период на имплементација: декември 2018 - јуни 2021 Од декември 2018 година започна да се имплементира новиот проект Мониторинг и зајакнување на капацитетите на институциите во борбата против организираниот криминал и корупција. Носител на овој проект е  Асоцијација за демократска иницијатива (АДИ) од Гостивар, во партнерство со Коалицијата „Сит...
Повеќе

Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција

Во наредниот период од четири месеци Коалиција „Сите за правично судење“ ќе го имплементира проектот „Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција“ со финансиска поддршка од Фондацијата Отворено Општество Македонија кој ќе биде надополнување на долгогодишната работа на Коалицијата во полето на судскиот мониторинг...
Повеќе

Заедничка акција за следење на судските реформи и застапување на нивно спроведување “ЗА ПРАВДА”

Проектот “ЗА ПРАВДА” е финансиски поддржан од Фондацијата отворено општество - Македонија, a oвозможен од Хелсиншки Комитет за човекови права на Република Македонија во партнерство со Коалиција “Сите за правично судење”, Македонско здружение на млади правници (МЗМП), Институт за човекови права (ИЧП), Здружение на граѓани – институт за европска поли...
Повеќе

Правен, финансиски и физички пристап до правда во основните судови во Република Македонија

Проектот е овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Времетраење: јуни 2018 – ноември 2020 Целта на овој проект е давање поддршка за подобрување на пристапот и квалитетот до правда со посебен фокус на граѓанските судски постапки и ра...
Повеќе

Истражување за кривично правната регулатива – помеѓу теорија и пракса

Проектот е дел од програмата за подгрантирање на Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) во соработка со Центарот за економски анализи (ЦЕА)  во рамки на проектот „Проценка на влијание на регулативата во сенка: промовирање на креирање политики базирани на докази“ Време на реализација - Јануари 2018-октомври 2018 Главната цел на п...
Повеќе

Пат до правда за жени кои претрпеле семејно насилство

Финансиски поддржан од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави – УСАИД, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Коалицијата „Сите за правично судење„ започна со имплементација на проектот „Пат до правда за жени кои претрпеле семејно насилство“ дел од сеопфатна кампања за промовирање на сервиси за помош ...
Повеќе

Поддршка на судските и кривично правните реформи

Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот Поддршка на судските и кривично правните реформи“ во периодот од април до декември 2018 година со финансиска поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Реализацијата на проектот се базира на набљудување на кривични предмети што се водат по новиот Закон за кривична постапка,...
Повеќе

,,Канцеларија за правна поддршка на граѓански организации“

   Канцеларијата за правна поддршка на граѓански организации обезбедува правно советување на граѓански организации кои не се во можност да користат професионални услуги. а се соочуваат со проблем поврзан со следниве правни прашања: Ревизија и подобрување на внатрешните акти на организацијата (статут, правилници, деловници, политики и процед...
Повеќе

Поддршка на имплементацијата на Националната стратегија за реформа на правосудниот сектор 2017-2022 (модул судски мониторинг)

Коалиција „Сите за правично судење“ го спроведува проектот Поддршка на имплементацијата на Националната стратегија за реформа на правосудниот сектор 2017-2022 (модул судски мониторинг) во периодот април-декември 2019 година со финансиска поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Реализацијата се базира на мониторинг на кривични предмети што се вод...
Повеќе

Кампања “ФЕР Е КОГА Е ФЕР ЗА СИТЕ”

Временска рамка                                                                                               01.08.2017-31.01.2018 Донатор – Цивика Мобилитас Целта на кампањата е информирање и промоција за основните права на сите учесници во една кривична постапка, со особен осврт на правото на фер и правично судење предвидено во Уставот ...
Повеќе

Правна подготвеност за инспекции во граѓански организации

Временска рамка                                                                                               04.04.2017-02.08.2017 Донатор - Цивика Мобилитас Соработници:                                                                                                 Коалицијата сите за правично судење  Македонското здружение на мла...
Повеќе

Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка (2017)

(јануари 2017 – октомври 2017) Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот “Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка” во времетраење од јануари 2017 – октомври 2017, со финансиска поддршка од У.С. Стејт Департментот – Државното Биро...
Повеќе

Зајакнување на независноста, транспарентноста и ефикасноста на судството, преку мониторирање на судски постапки

Временска рамка : 1 Мај, 2016 година – 31 Декември, 2016 година. Коалицијата ,, Сите за правично судење,, поради сè уште актуелната потреба од мониторирање на предмети, го спроведува проектот ,,Зајакнување на независноста, транспарентноста и ефикасноста на судството преку мониторирање на судски постапки,, кој  е продолжение на мониторинг активно...
Повеќе

“Мониторинг на имплементацијата на меѓународни стандарди за правично судење во Основен суд Скопје I и Скопје II”

Времетраење: 15 (петнаесет) месеци Проектот се спроведува на локално ниво, преку мониторинг на имплементација на стандардите за правично судење во рамки на работата на Основен суд Скопје I и Скопје II Скопје. Цели на проектот: Основната цел на проектот се однесува на зголемување на довербата на јавноста во правниот систем и судството, преку иде...
Повеќе

Доста е од жртви на насилство – превенција, пристап, правна заштита

(декември 2015 – мај 2016 ) Од ноември 2015 година, Коалицијата "Сите за правично судење" го спроведува проектот "Доста е од жртви на насилство – превенција, пристап, правна заштита" во рамките на Тројното А за граѓаните - пристап до информации, превенција и правна заштита. Ова е проект кој е имплементиран во рамките на програмата на Европската ...
Повеќе

Проект на УСАИД за правна заштита на жените (2015-2017)

(МАРТ 2015 – МАРТ 2017) Проектот на УСАИД за правна заштита на жените е имплементиран од страна на Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените – ЕСЕ во партнерство со Отворена Порта – Ла Страда Македонија и Коалицијата “ Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници ” а со користење на капацитетите на Коалицијата “Си...
Повеќе

Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка (2015)

(февруари 2015 – декември 2015)   Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот “Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка” во времетраење од февруари 2015 до декември 2015, со финансиска поддршка од У.С. Стејт Департментот – Д...
Повеќе

Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка

Период на имплементација: февруари 2015 - декември 2015 Коалицијата „Сите за правично судење“ започна со имплементација на проектот “Набљудување на судски предмети од областа на организираниот криминал и корупција според новиот Закон за кривичната постапка” во времетраење од февруари 2015 до декември 2015, со финансиска поддршка од У.С. Стејт Депа...
Повеќе

Невладиниот сектор и судството – надзорни активности, интеракции, соработка и комуникации – ИНПРИС интернационален проект (2015-2016)

Период на имплементација: јануари 2015 – март 2016 година Почнувајќи од Јануари 2015 година Коалицијата “Сите за правично судење” е партнерска организација во проектот “Невладиниот сектор и судството – надзорни активности, интеракции, соработка и комуникации” воден од страна на полската организација ИНПРИС, финансиран од Вишеградскиот Фонд и Мин...
Повеќе

Мониторинг на имплементација на меѓународни стандарди за правично судење во рамки на Основен суд Скопје I Скопје (2014-2015)

Период на имплементација: ноември 2014 - април 2015 година Коалицијата “Сите за правично судење”, во периодот од 1 ноември 2014 – 30 април 2015 го спроведува проектот: “Мониторинг на имплементација на меѓународни стандарди за правично судење во рамки на Основен суд Скопје I Скопје“. Проектот е дел од Мрежа 23, спроведуван од страна на Институт...
Повеќе

CIVICA mobilitas (2014-2018)

Период на имплементација: октомври 2014та година до септември 2018та Цивика мобилитас е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат NIRAS од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (SIPU).  Како програма за поддршка на граѓанското општество запо...
Повеќе

Мониторинг на судски случаи од областа на организиран криминал и корупција(2014-2015)

Период на имплементација: октомври 2014 - март 2015 Основни цели: Коалицијата “Сите за правично судење” со гордост го најавува почетокот на имплементација на новиот проект “Мониторинг на судски случаи од областа на организиран криминал и корупција”. Проектот е дел од проектот “Акциска Мрежа за Добро Владеење”, финансиран од страна на Европската К...
Повеќе

Поддршка на кривично правната реформа за промоција на владеењето на правото и стандардите за правично судењe(2014)

Период на имплементација: март 2014 - декември 2015 година Реализацијата на проектот „Поддршка на кривично правната реформа за промоција на владеењето на правото и стандардите за правично судењe“ се базира на набљудување на кривични предмети што се водат по новиот Закон за кривична постапка врз основа на собраните податоци ќе произлезат заклуч...
Повеќе

Младите и полицијата – кои се нашите права (2013)

Период на имплементација: август – декември 2013 година Основни цели Доближување на работата на полицијата до младите, хуманизација на обостаниот однос и создавање критичка свест за односот со полицијата и органите на редот, а со цел почитување на правната државa и рушење на стереотипите за односот на младите кон полицијата. Запознавање на мл...
Повеќе

Следење на предмети од областа на организиран криминал и корупција (2012-2013)

Период на имплементација: септември 2012 – август 2013 година Основни цели: Во рамки на реализација на проектот „Следење на предмети од областа на организиран криминал и корупција“ ќе се набљудуваат определен број предмети кои се водат пред Основен суд Скопје I Скопје во Одделението за организиран криминал и корупција. Преку директен мониторинг о...
Повеќе

Набљудување на судските предмети од областа на корупцијата во Република Македонија (2011-2012)

Период на имплементација: февруари 2011 – февруари 2012 Основни цели на проектот Проектот за следење на судски предмети од областа на корупцијата се спроведува низ судовите на Република Македонија. Неговата реализација се базира на набљудување на повеќе од 150 коруптивни предмети низ основните судови, врз основа на што се извлекуваат заклучоци за...
Повеќе

Мониторинг на судски предмети од областа на трговијата со луѓе и илегалната миграција во 2010

Период на имплементација: јануари 2011 - август 2011 година Основни цели Нотирање на промени од претходниот мониторинг на судски предмети за кривични дела од областа на трговијата со луѓе и илегалната миграција и следење на примената на новите механизми за поуспешна борба против организираниот криминал. Предлагање мерки за подобрување на судс...
Повеќе

Јакнење на националните механизми за заштита на човековите права (2010-2011)

Период на имплементација: декември 2010 – декември 2011 година Основни цели Целта на Проектот е да придонесе кон зајакнување на националната инфраструктура за човекови права со производство прирачник што ќе ги подобри постојните механизми за заштита на човековите права преку понуда на нови развојни интервенции и активности. Главната целна ...
Повеќе

Набљудување на судските предмети во кои новинарите се обвинети за кривичните дела клевета и навреда (2010-2011)

Период на имплементација: октомври 2010 – септември 2011 година Основни цели Главната цел на проектот е да придонесе кон поголема слобода на медиумите и почитување на слободата на говор во Република Македонија. Целта на проектот е набљудување на судските случаи во кои новинарите се обвинети за кривичните дела клевета и навреда и нивото на поч...
Повеќе

Набљудување на судските предмети во врска со корупцијата во Република Македонија

Период на имплементација: јуни 2010 - јануари 2011 Основни цели Главната цел на проектот е преку набљудување на судски предмети и анализа на добиените податоци да се придонесе кон подобра судска ефикасност и исполнување на меѓународните стандарди за фер и правично судење како и да се информира јавноста за казненопоправниот одговор на судството во...
Повеќе

Проценка на судските реформи и ефикасноста на судското постапување (2010)

Период на имплементација: јануари – декември 2010 година Основни цели Целта на проектот е да придонесе кон зајакнување на независноста, ефикасноста и објективноста на судството во Република Македонија како и да ја поттикне правилната имплементација на судските реформи дефинирани со стратешките документи за Евроинтеграција на земјата. Предв...
Повеќе

Транспарентност и јавност во судските постапки по однос на казнените дела во врска со изборите (2009-2010)

Период на имплементација: септември 2009 – април 2010 година Основни цели да се придонесе кон демократски изборен процес и владеење на правото во Република Македонија адресирање на институционалните и правни недостатоци при процесуирањето на овие судски постапки идентификување потреба за институционални и легислативни реформи зголе...
Повеќе

Следење на предмети од областа на трговија со луѓе и илегална миграција во 2009/2010

Период на имплементација: август 2009 - април 2010 година Основни цели Целта на проектот е да придонесе во зајакнувањето на улогата на судството во обезбедување на соодветен одговор во пресудувањето на предметите од областа на трговија со луѓе. Проектот ја постигнува целта преку прибирање на податоци со набљудување на самите рочишта во предме...
Повеќе

Зајакнување на улогата на судството во борбата со организираниот криминал (2009)

Период на имплементација: март – декември 2009 година Основни цели Ова е проект за јакнење на капацитетите на Коалицијата ‘‘Сите за правично судење‘‘ и се фокусира на имплементација на нашите препораки кои се резултат на повеќегодишниот процес на набљудување на судења за случаи поврзани со организиран криминал воопшто, а особено на трговија с...
Повеќе

Програма за набљудување на судските предмети во врска со корупцијата во Република Македонија (2009)

Период на имплементација: јануари – декември 2009 година Основни цели Проектот „Програма за набљудување на судските предмети во врска со корупцијата во Република Македонија“ веќе втора година се реализира низ судовите на Република Македонија. Целта на проектот е да ја подигне свеста кај стручната и поширока јавност за судскиот одговор во борб...
Повеќе

Набљудување на институционалниот одговор врз изборните нерегуларности(2008-2009)

Период на имплементација: јули 2008 – јуни 2009 година Основни цели зголемување на довербата на граѓаните во правниот систем и правосудството покренување на потреба за институционални и легислативни реформи придонес кон фер и демократски изборен процес адресирање на институционалните и правни недостатоци Проектни активности ...
Повеќе

Следење на предметите од областа на Трговија со луѓе (2008)

Период на имплементација: јануари 2008 - декември 2008 година Основни цели Идентификација на фактичката состојба преку постојан мониторинг на предметите од областа на трговија со луѓе, посредување во вршење на проституција и криумчарење на мигранти од една страна, како и анализа на проблемите поврзани со правната регулатива и нејзината интерп...
Повеќе

Основање на програма за набљудување на судските предмети во врска со корупцијата во Република Македонија (2008)

Период на имплементација: јануари – декември 2008 година Основни цели Проектот “Основање на програма за набљудување на судските предмети во врска со корупцијата во Република Македонија” е резултат на успешната имплементација на подготвителната, пилот фаза на истиот, спроведен од мај до декември 2007 година. Во 2008-та проектот предвидува осно...
Повеќе

Ефикасноста на судовите при справување со феноменот организиран криминал 2005/2006/2007

Период на имплементација: јануари 2007 - декември 2007 година Основни цели Проценка на постоечките механизми за борба против организираниот криминал во Република Македонија, а особено на делата од областа на трговија со луге, со цел создавање на јасна слика за можностите за подобрување на борбата против овие видови на организиран криминал. ...
Повеќе

Проценка на потребата за развој на програма за набљудување на судските постапки во врска со корупцијата во Република Македонија (2007)

Период на имплементација: мај – декември 2007 година Основни цели Да се утврди дефиниција за корупцијата која би се користела за потребите на судското набљудување Да се идентификуваат криминалните активности кои спаѓаат во категоријата на корупцијата Да се соберат емпириски материјали кои ќе послужат како плодна база за понатамшно набљудува...
Повеќе

Улога на заедницата во замена на казната затвор (2006-2008)

Период на имплементација: март 2006 – март 2008 година Основни цели Идентификување на проблемите за имплементација на алтернативните мерки на казнување Воспоставување ефикасен систем за примена на алтернативните мерки на казнување во Република Македонија Запознавање на претставници од јавните претпријатија, граѓански и хуманитарни орг...
Повеќе

Казненопоправен одговор на организираниот криминал (2006)

Период на имплементација: јануари 2006 - декември 2006 година Основни цели Проценка на постоечките механизми за борба против организираниот криминал во Република Македонија воспоставени и развиени од страна на телата надлежни за сузбивање на овој сериозен и растечки феномен. Проектни активности Набљудување на предмети од областа на тр...
Повеќе

Следење на кривичниот прогон во врска со делата против изборите и гласањето (2005)

Период на имплементација: јули 2005 година Основни цели утврдување на подготвеноста на државните институции да се справат со изборните нерегуларности, особено подготвеноста на судскиот систем да се справи со лицата кои за време на локалните избори 2005 година извршија кривични дела против изборите и гласањето идентификување на проблемите...
Повеќе

Зајакнување на капацитерите на Коалицијата „Сите за правично судење“ (2005)

Период на имплементација: јануари - декември 2005 година Основни цели Зајакнување на структурата на Коалицијата со цел да се создаде почитуван и релевантен партнер и силен претставник на цивилното општество Развој на соработка со други надворешни и внатрешни организации, кои работат пред се на зајакнување на судскиот систем во земјата и ...
Повеќе

Набљудување на судски предмети во врска со трговија со луѓе (2004-2005)

Период на имплементација: ноември 2004 - декември 2005 година Основни цели Придонес во имплементацијата на Националната програма на Владата на Република Македонија за борба против трговијата со луѓе и илегална миграција. Проектни активности тренинг за набљудувања на судења во врска со трговија со луѓе и посредување во вршење на прости...
Повеќе

Проект за поддршка на човековите права (2004-2014)

Период на имплементација: јануари 2004 – декември 2014 Проектот за поддршка на човековите права обезбедува бесплатна правна помош на лица кои се потенцијални жртви на полициска злоупотреба и кои сметаат дека нивните права се повредени при преземање на полициски овластувања од страна на овластени службени лица во МВР. Како може проектот за...
Повеќе

Имплементација на меѓународните стандарди за правично судење во домашните судови и проценка за функционирање на судството во Република Македонија(2003-2004)

Период на имплементација: јуни 2003 - декември 2004 година Основни цели зголемување на довербата на јавноста во правниот систем и судството идентификување на проблемите во судскиот систем укажување на потребата за правни и институционални реформи зголемување на почитувањето на стандардите за правично судење пред домашните судови ...
Повеќе
Top