[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1990.0549938529887!2d21.428565697555964!3d41.99323095396087!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0000000000000000%3A0xd367872aff144897!2sCoalition+%22All+For+Fair+Trials%22!5e1!3m2!1sen!2s!4v1458579753963&w=600&h=450]
Home / Archive by category "ВЕСТИ"

ВЕСТИ

Јавна реакција во поглед на постапувањето на јавното обвинителство и судот во предметот К-930/18 (КОМИСИЈА)

Коалицијата Сите за правично судење ја истакнува својата загриженост во поглед на постапувањето на јавното обвинителство и судот во предметот К-930/18 кој се водеше против лекарскиот тим на комисијата при Фондот за здравствено осигурување поради неодобрување на лекувањето во странство на Тамара Димовска.  На рочиштето по предметот одржано на 19.04.2022 година, јавниот обвинител во завршните зборови изврши преквалификација на кривичното дело за дел од обвинетите, па така истите наместо по член 3...
Повеќе

ВЕШТАЧЕЊАТА СОЗДАВААТ ПРАКТИЧНИ ПРОБЛЕМИ ВО СУДСКИТЕ ПОСТАПКИ – ВО МИНИСТЕРСТВОТО ПРОБЛЕМОТ БАВНО СЕ РЕШАВА

Законот за вештачења често создава правни проблеми во текот на судските постапки и затоа е потребна итна измена. Неколку професионални асоцијации кои го констатирале ова, бараат од Министерството за правда да вклучи практичари во работната група што ќе ги прави измените на постојниот закон, но досега не наидоа на подготвеност од Министерството за реформа во оваа сфера. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Саше Димовски Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Заја...
Повеќе

Казна до последниот здив

Во Македонија има 40 лица кои издржуваат казна доживотен затвор. Тие се сместени во посебно крило во затворот „Идризово“. Високите и немерливите во време казни им се изречени главно за два вида злосторства. Првото: убиства. Поголем дел од нив се осудени за едно ужасно, свирепо убиство, убиство на полицаец, но најчесто се виновни за повеќекратни убиства. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Миомир Серафиновиќ Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на ...
Повеќе

Несомнена инертност за постојаниот проблем – фер и правично судење

Судовите во земјава не водат евиденција за тоа колку, на годишно ниво, од случаите во кривични постапки им се враќаат на повторно судење од повисоките судови кога станува збор за повреда на постапката и начелото за еднаквост на оружјата и правото на правично судење. Во текот на постапувањето судот не смее да фаворизира ниту една странка, бидејќи улогата на судот е да биде независен арбитар што одлучува кои факти се сметаат за докажани врз основа на изведените докази во текот на постапката. Ни...
Повеќе

РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО: КРИВИЧНО ДЕЛО КОЕ ОСТАНУВА ТОЛЕРИРАНО

Некои медиуми го нарекоа „хорор“, некои „грозоморно“, некои „трагедија“. Но, ретки беа јавните гласила кои лани на 10 септември го именуваа убиството во Гостивар со точното име – „фемицид“. Во потесна смисла, фемицид е намерно убиство на жена затоа што е жена. А токму таков беше случајот во Гостивар, кога 67-годишен маж со секира ја усмрти својата 60-годишна сопруга поради „меѓусебно нарушени односи“. Дали жртвата претходно барала помош? Дали трпела насилство со години? До каде е предметот пр...
Повеќе

Мали судови – големи проблеми

Квалитетен судија не го прават модерните прозорци во судниците, глетуваните ѕидови и напредната технологија, туку неговата стручност и интегритет. Ова е одговорот на сите судии во земјава кога ќе ги прашате која е разликата да се биде судија во суд од мал град, споредено со оние во поголемите градови. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Владимир Тевчев Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од ...
Повеќе

ПРИСТРАСНИ СУДИИ СÈ УШТЕ СЕ НАША РЕАЛНОСТ

Судии сè уште влијаат на судската постапка во смисла на прекршување на принципот на фер и непристрасно судење како што е гарантирано и со Уставот и законите, но и со членот 6 од Европската конвенција за човекови права (ЕКЧП). Ова го покажуваат податоците до кои дојдовме и при ова истражување, иако ниту судиите, со чесни исклучоци, ниту Судскиот совет, ниту Советот на јавни обвинители не се расположени да го признаат или во детали да зборуваат за овој проблем. Целиот текст можете да го прочитате...
Повеќе

КОНФИСКУВАНИОТ ИМОТ ГО ЗАПЛЕТКА „ТРАНСМЕТ“ ВО НОВА АФЕРА

Конфискуваниот имот на бизнисменот Сеад Кочан, кој е зад решетки, не само што не го заврте бројчаникот на Порта Македонија туку и незаконски се вози по патиштата низ цела држава и го користат луѓе кои се поврзани со него. Податоците од МВР упатуваат дека во последните две години полицијата дури 13 пати запрела и во записникот ги бележела возилата на „Трансмет“. На  4 декември 2020 година, кај маркетот „Кипер“ во Тетово бил сопрен шлепер марка „мерцедес“ со истечена сообраќајна дозвола, исто така...
Повеќе

ДАЛИ СТРАЗБУР ЌЕ ГИ ОЖИВЕЕ АБОЛИЦИИТЕ?

Откако почнаа да се изрекуваат пресуди за поранешни функционери на ВМРО-ДПМНЕ, а некои завршија и во затвор, Стразбур се претвори во прозорецот на спас за обвинетите и осудените. Но кон Европскиот суд за човекови права не гледаат само оние кои ги гонеше поранешното Специјално јавно обвинителство, туку и државата. Таа треба да даде одговор дали предметите на СЈО ќе преживеат и судењата ќе продолжат без пречка, или сѐ ќе падне во вода, односно ќе запрат и ќе се поништат повеќето предмети, а обвине...
Повеќе

БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛОТ: ПОЛНИ УСТИ, (ПОЛУ)ПРАЗНИ ОБВИНИТЕЛСТВА

Според последната јавно објавена систематизација и пополнетост на местата на Јавното обвинителство, во Северна Македонија треба да има 258 јавни обвинители во основните, вишите и Републичкото јавно обвинителство. Ама имаат 209 или 81 % од потребниот кадар. Само осум од вкупно 28 обвинителства имаат онолку обвинители колку што предвидува систематизацијата. Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк. Автор: Игор Стефановски Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на ...
Повеќе
Top