[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1990.0549938529887!2d21.428565697555964!3d41.99323095396087!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0000000000000000%3A0xd367872aff144897!2sCoalition+%22All+For+Fair+Trials%22!5e1!3m2!1sen!2s!4v1458579753963&w=600&h=450]
Home / Archive by category "Posts"

Posts

Предмет „Триста“

Рочиштето за предметот на Специјалното јавно обвинителство „Триста“ се одложи поради отсуство на обвинетиот. Во овој предмет едно лице се обвинува за сторено кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување согласно чл.353 ст.5 во врска со ст.1 од Кривичниот Законик на Р.Македонија. Наредно рочиште е закажано за 21.11.2017 година.
Read More

ПРЕДМЕТ „Труст“

Денешното рочиште за главна расправа за предметот „Труст“ на Специјалното јавно обвинителство се одржа. Пред отпочнување, одбраната побара рочиштето да се одложи поради немање пристап до доказите и закажување расправа за странките да ги образложат своите докази и да ги истакнат своите приговори во однос на истите. Претседателот на советот донесе решение со кое го одби ваквото барање на одбраната со образложение дека изведувањето на докази ќе следи по воведните говори на странките во постапка...
Read More

Конкурс за истражувачки стории на тема – корупција

Платфомата на граѓански организации за борба против корупција во која членуваат вкупно 15 граѓански организации ги поканува сите новинари кои работат во областа на истражувачкото новинарство, да изразат заинтересираност за учество на серија работилници која ќе се организират во престојниот период, во рамки на проектот „Јакнење на Платфромата на граѓански организации за борба против корупција“ поддржан од Проект на УСАИД за граѓанско учество (ППУ). Дополнително, како дел од проектните активнос...
Read More

ПРЕДМЕТ: “Тврдина 2”

На ден 08.11.2017 година објавена е пресудата за случајот ,,Тврдина 2,, во која обвинетиот - поранешниот началник на УБК - Горан Грујовски, се теретеше за кривични дела ,,Злоупотреба на службена положба и овластување,, Чл.353 ст.5 в.в. ст.1 в.в. Чл.22 и ,,Фалсификување службена исправа,, Чл.361 ст.1. На истиот изречена му е казна затвор во времетраење од 1 година и 6 месеци, додека останатите обвинети службеници добија условни казни. Пред почетокот на расправата насрочена за 02.11.17, бра...
Read More

ПРЕДМЕТ “К-1526/16”

Расправата по предметот К-1526/16 каде обвинет е пратеникот Павле Богоевски за оштетување на фасадата на Министерството за култура, а која требаше да се одржи на 06.11.2017г., се одлага за 15.11.2017 година, поради тоа што обвинителството повторно побара ново вештачење, овој пат од Градежниот факултет при УКИМ.
Read More

Случај „Транспортер“

Денешната расправа се одложи поради отсуство на една од обвинтетите во овој процес. Бранителот на обвинетата достави до судот лекарска документација. Наредното рочиште за овој предмет е закажано на 13.12.2017 година. Поради големиот број на обвинети во овој процес и можноста за негово одлагање, од страна на Специјалниот Jавен Oбвинител беше побарано од судот да закаже наредни термини за предметот со цел да не се одлага поради зафатеност на другите странки во постапката, а согласно начелата на...
Read More

ПРЕДМЕТ „Диво Насеље” – КОК 127/15

На рочиштето од 02.11.2017 година, судот јавно и усно ја објави и образложи пресудата за предметот „Диво насеље“. Обвинетите во овој процес се теретеа за сторени кривични дела согласно член 394 а став 2 и 394 б став 1 од Кривичниот закон на Р.Македонија. Триесет и тројца обвинети беа прогласени за виновни, а четворица од нив се ослободија од обвинение бидејќи обвинителството во оваа постапка не успеа да го докаже обвинението за нив. На седумина од обвинетите им се досуди казна доживотен зат...
Read More

ПРЕДМЕТ „К-986-16- Левица”

Со промена на судечкиот судија во оваа постапка, расправата за предметот започна одново. Со изнесување на содржината на обвинителниот предлог, јавниот обвинител кој остана на истиот обвинителен предлог, направи дополнение во однос на листата на докази и достави на денешната расправа до судот и странките во постапката нов вешт наод и мислење. Со оглед дека на странките им е потребно време да го разгледаат новиот доказ и да се произнесат по него, расправата се одложи за 05.12.2017 година. С...
Read More

ПРЕДМЕТ КОК-53/10 случај „Сопот“

Расправата на ден 18.10.2017 година за се одржа. Судот ги поучи шестмината обвинети во овој процес за своите права во постапката, и по прашање на судот обвинетите останаа на своите изјави дадени во претходаната постапка. Пред почнување на доказната постапка застапникот на обвинението предложи нови докази, матријални и вербални во врска со случајот „Сопот“, и побара од судот сослушувањето на сведоците да се направи после изведувањето на матријалните докази кои се релевантни за исказот на сведо...
Read More
Top