[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1990.0549938529887!2d21.428565697555964!3d41.99323095396087!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0000000000000000%3A0xd367872aff144897!2sCoalition+%22All+For+Fair+Trials%22!5e1!3m2!1sen!2s!4v1458579753963&w=600&h=450]
Home / ВЕСТИ / ЗАСТАРЕНИ ПРЕДМЕТИ – АРХИВИРАНА ПРАВДА

ЗАСТАРЕНИ ПРЕДМЕТИ – АРХИВИРАНА ПРАВДА

Ноќта, на 23 февруари 2013, млад скопјанец ја користи темницата за насилно да упадне, а потоа и да ограби куќа. Успева да избега оттаму без да биде фатен, но и откако ќе биде откриен, ќе ѝ избега на казната како сплет од, за него, среќни околности.
Обвинителството му поднесува обвинение четири и пол години по стореното дело, во октомври 2017 година. Судењето не може да почне речиси три месеци. Го нема обвинетиот. Судските покани се враќаат. Полицијата го бара и, апсурдно, го наоѓа во затворот Идризово каде издржува затворска казна за друго дело. Судењето, сепак, нема да започне ниту цела 2018 година бидејќи затворот не го спроведува обвинетиот на рочиштата, кои судијката ги закажува на неколку месеци. Кога конечно ќе го донесат во судот, во февруари 2019, судијата ја запира постапката. Поминале 6 години. Делото застарело!

Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк.

Автор: Елена Ивановска Муковска

Сторијата е изработена во рамки на проектот: „Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од Поглавјето 23, а со фокус на правосудството“.

Top